Chińczyk Poznań

W Kulinaria
0

Odnowienie – zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską, którego głównym celem jest żywienie konsumenta.
W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zlecenie, produkowane po największej części z surowców (rzadziej z półproduktów zaś gotowych potraw). Wybór uzupełniają napoje zimne a gorące, alkohole, wyroby cukiernicze a towary handlowe (papierosy, słodycze itp.). Restauracje cyklicznie posiadają dobry aż do charakteru obiektu wystrój wnętrz zaś specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa). W dodatku restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są do organizowania przyjęć okolicznościowych tudzież obsługi grup.
Istnieje dużo zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych otawa natomiast napojów, np. pizzerie, karczmy.
Sieciowe bary szybkiej obsługi notorycznie niepoprawnie nazywane są restauracjami.
Mimo wielu gildia wspólnych (np. duża kwant warzyw), pomiędzy regionami Chin występują niesłychanie duże różnice u dołu w stosunku do używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Uhonorować wolno różne odmiany kuchni chińskiej:
pekińska - kuchnia północnych Chin, oparta na tradycjach kulinarnych prowincji Hebei zaś Szantung. Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze i pasta. Chińczyk Poznań dania z ryżu należą aż do rzadkości. Obfity znaczenie na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości Mongołowie, wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie a smażone.
kantońska - sztuka kulinarna południowych Chin (okolic Kantonu zaś Hongkongu), najbardziej znana na Zachodzie, używająca głównie ryżu zaś drobno posiekanych składników ekspresowo smażonych na woku. W morskich regionach Chin dominują potrawy spośród ryb oraz owoców morza.
szanghajska - kuchnia wschodnich Chin (miasta Szanghaj, Suzhou, Hangzhou natomiast Nankin, charakteryzująca się słodkim smakiem (brązowy cukier dodaje się często do dań mięsnych). Słynie z ryb a owoców morza.
syczuańska - kuchnia Chin zachodnich, oparta na wołowinie, nadzwyczaj pikantna. Słynie z otawa wędzonych.
hunańska - sztuka kulinarna regionów centralnych, położonych mimo rzeki Jangcy, ryżowego zagłębia Chin. Nader pikantna.
fukieńska - sztuka kulinarna południowo-wschodnich Chin, znanych spośród najlepszego sosu sojowego, pierożków natomiast wielkiej różnorodności zup
sinciang - sztuka kulinarna północno-zachodnich Chin, w najwyższym stopniu odmienna, w której widoczne są wpływy Azji Środkowej. Nie ma w ową stronę ryżu, zatem używane są różne zboża. W niektórych regionach tej części kraju dominuje religia islamska, nie je się w ową stronę wobec tego popularnej na południu wieprzowiny. Stosuje się gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.
nyonya - rodzaj kuchni chińskiej spotykana w Malezji zaś Singapurze, będąca skrzyżowaniem upodobań chińskich a malajskich[1]
chaozhou - sztuka kulinarna regionu Chaoshan w prowincji Guangdong, słynąca spośród owoców morza a delikatnych, wykwintnych dań




Dodaj Tag