Kawa ziarnista, kawa świeżo palona - wszystko o kawie

W Kulinaria
0

Cały świat kawy w jednym serwisie



Myśląc kawa duża część osób ma w rzeczywistości odmienne o niej wyobrażenia. Jedni wybraliby kawę parzoną po turecku, zupełnie inni rozpuszczalną a jeszcze inni nie uznają w ogóle innej niż kawa ziarnista.

Prawie każdy człowiek ma w zasadzie własny wybrany sposób parzenia, od którego ciężko jest nas odwieść. Znacznie bardziej znana jest też kawa włoska. Na przeciw pierwszym odczuciom, jej nazwa nie ma nic wiążącego z skąd pochodzi. Bo na pewno nie we Włoszech roślina ta daje własne najcenniejsze owoce.

Kawa włoska własną nazwę ma dzięki odmiennemu z sposobów parzenia, który konkretnie we Włoszech został wymyślony. Na dzień dzisiejszy kawa ta popularna jest z tego szczególnie pod nazwa espresso, co może być odczytane jako „wyrazisty”.I ten konkretnie smak posiada kawa przygotowywana w ten sposób. Taki ?Ten? Czyli jaki? Włosi konkretnie już od początkowych lat dwudziestego wieku chcieli znaleźć wyborny sposób przygotowywania kawy. Od samego początku chcieli wykonać takiego urządzenie do kawy, który pod ciśnieniem zaparzałby kawę bez zmiany jej smaku. Udało się to mianowicie w czasie drugiej połowie lat czterdziestych dwudziestego wieku.

A jak wygląda i z jakich składników jest przyrządzana kawa włoska? Jej bazę jest oczywiście kawa ziarnista. Jej użycie gwarantuje zostawić wartościowość smaku i aromatu, ponieważ niezwykle szybko ulatują się te zaraz po zmieleniu. Kiedy więc do urządzenia wsypiemy świeżo sproszkowane na drobny pył i wystarczająco ubite ziarna rośliny, nasza kawa staje się rzeczywiście dziełem sztuki.

A po czym poznać, że przyrządzone espresso zostało zaparzone prawidłowo? Idealna kawa włoska gwarantuje trzy podstawowe warunki. W pierwszej kolejności na wierzchu napoju wytwarza się charakterystyczny kożuszek o smaku czekoladowo-orzechowym, który zwany jest popularnie cremą. W drugiej kolejności, znawcy kawy włoskiej wiedzą, że espresso powinno się serwować w filiżance lekko podgrzanej do określonej temperatury. W trzeciej kolejności- kawa włoska najlepsza jest z odrobina cukru.

O czym dodatkowo należy wiedzieć, gdy myślimy o kawie włoskiej? O tym, że nie tylko samodzielnie jest smacznym napojem, ale również, że stanowi bazę pod pozostałe rodzaje kaw.Przez prawidłowo przyrządzonemu espresso zostają przygotowane wyśmienite latte machciato.

Następnym elementem, o którym warto nie zapominać, jak mamy ochotę wypić w restauracji espresso, staje się jego charakterystyczna wyrazistość. Tyczy się ona nie tylko zapachu, ale również zawartości kofeiny. Kawa włoska jest po prostu kawą mocną, w której zawartość tego składnika jest niezwykle duża. Dlatego też serwowana jest w niewielkich filiżankach.




Dodaj Tag