Kuchnia Azjatycka Poznań

W Kulinaria
0

Odnowienie – zakład gastronomiczny spośród obsługą kelnerską, którego głównym celem jest żywienie konsumenta.
W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zlecenie, produkowane głównie z surowców (rzadziej spośród półproduktów oraz gotowych potraw). Asortyment uzupełniają napoje zimne oraz gorące, alkohole, wyroby cukiernicze a towary handlowe (papierosy, słodycze itp.). Restauracje nagminnie posiadają zgodny aż do charakteru obiektu wystrój wnętrz oraz specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa). Dodatkowo restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są do organizowania przyjęć okolicznościowych tudzież obsługi grup.
Istnieje moc zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych otawa a napojów, np. pizzerie, karczmy.
Sieciowe bary szybkiej obsługi nierzadko błędnie nazywane są restauracjami.
Mimo wielu gildia wspólnych (np. duża kwant warzyw), pomiędzy regionami Chin występują nader duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnić jest dozwolone różne odmiany kuchni chińskiej:
pekińska - kuchnia północnych Chin, oparta na tradycjach kulinarnych prowincji Hebei tudzież Szantung. Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz kluski. Kuchnia Azjatycka
Poznań
dania z ryżu należą aż do rzadkości. Rozległy ranga na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości Mongołowie, wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie i smażone.
kantońska - kuchnia południowych Chin (okolic Kantonu a Hongkongu), najbardziej znana na Zachodzie, używająca głównie ryżu oraz drobno posiekanych składników migiem smażonych na woku. W morskich regionach Chin dominują potrawy spośród ryb i owoców morza.
szanghajska - sztuka kulinarna wschodnich Chin (miasta Szanghaj, Suzhou, Hangzhou natomiast Nankin, charakteryzująca się słodkim smakiem (brązowy cukier dodaje się nierzadko aż do dań mięsnych). Słynie spośród ryb natomiast owoców morza.
syczuańska - sztuka kulinarna Chin zachodnich, oparta na wołowinie, nadzwyczaj pikantna. Słynie z potraw wędzonych.
hunańska - sztuka kulinarna regionów centralnych, położonych nieopodal rzeki Jangcy, ryżowego zagłębia Chin. Nader pikantna.
fukieńska - kuchnia południowo-wschodnich Chin, znanych spośród najlepszego sosu sojowego, pierożków tudzież wielkiej różnorodności zup
sinciang - kuchnia północno-zachodnich Chin, najbardziej odmienna, w której widoczne są wpływy Azji Środkowej. Nie ma w ową stronę ryżu, wskutek tego używane są różne zboża. W niektórych regionach tej części kraju dominuje muzułmanizm, nie je się tam z tej przyczyny popularnej na południu wieprzowiny. Stosuje się gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.
nyonya - odmiana kuchni chińskiej spotykana w Malezji natomiast Singapurze, będąca skrzyżowaniem upodobań chińskich natomiast malajskich[1]
chaozhou - kuchnia regionu Chaoshan w prowincji Guangdong, słynąca z owoców morza natomiast delikatnych, wykwintnych dań




Dodaj Tag