Pobudka z kawą

W Kulinaria
0

We współczesnych czasach większość osób nie wyobraża sobie ranka beż kawy , po prostu muszą ją wypić zazwyczaj w prostej postaci. Ale gdy chcemy postawić na jakość to kapitalnym wyborem będzie kawa ziarnista bo pijąc ją poczujemy prawdziwy smak, pobudzające działanie które zapewnia pełna zawartość kofeiny. Najlepsze kawy ziarniste pochodzą z takich obcych krajów jak Etiopia w której kawa jest znakiem, następny kraj to Kenia który słynie z najlepszych naparów kaw, kolejne to Brazylia która jest najogromniejszym potentatem jeżeli chodzi o kawę. Dwa ostatnie kraje jakie słyną z kawy to Meksyk i Kostaryka. Rodzaje Kawy można podzielić na arabike i rozbuste oraz na to ze każda seria kawy maprzewagę jakiejś cechy smakowej lub goryczkę, kwaskowatość czy swoisty aromat dla siebie.
Metod Parzenia kaw jest naprawdę sporo , na ogół spotykam się z tym prostym czyli zalewaniem wrzątkiem zmielonej kawy , ale to parzenie nie jest zbyt poprawne ponieważ duże zawartości kofeiny pozostają w fusach.. Kawa parzona po turecku w specjalnych tygielkach jest na niewątpliwie zdrowsza bo niesie większe zawartości owej kofeiny.
Aby uzyskać nie powtarzalny smak musimy zaparzyć kawę natychmiast po zmieleniu ziarna.
Mnóstwo osób nie widzi różnicy między kawą od razu zmieloną przemysłowo i opakowaną a zmieloną zaraz przed zaparzeniem a istotnie jest ogromna bo ziarno zawiera w sobie niepowtarzalne walory i esencje smakowe a po wcześniejszym zmieleniu i przetrzymywaniu je traci. Skutkiem tego coraz częściej do parzenia stosowane są Ekspresy Ciśnieniowe.
Dobra kawa nie jest tania niemniej jednak lepiej zapłacić więcej i z największą radością rozkoszować się piciem kawusi.




Dodaj Tag