Restauracja Chińska Poznań

W Kulinaria
0

Odnowienie – fabryka gastronomiczny z obsługą kelnerską, którego głównym celem jest odżywianie konsumenta.
W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zlecenie, produkowane po największej części spośród surowców (rzadziej spośród półproduktów oraz gotowych potraw). Wybór uzupełniają napoje zimne oraz gorące, alkohole, wyroby cukiernicze natomiast towary handlowe (papierosy, słodkości itp.). Restauracje raz za razem posiadają adekwatny do charakteru obiektu wystrój wnętrz zaś specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa). Mało tego restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są aż do organizowania przyjęć okolicznościowych tudzież obsługi grup.
Istnieje moc zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych otawa zaś napojów, np. pizzerie, karczmy.
Sieciowe bary szybkiej obsługi nierzadko fałszywie nazywane są restauracjami.
Mimo wielu gildia wspólnych (np. duża dawka warzyw), między regionami Chin występują nadzwyczaj duże różnice u dołu względem używanych składników, przypraw i sposobów przyrządzania. Nagrodzić można różne odmiany kuchni chińskiej:
pekińska - kuchnia północnych Chin, oparta na tradycjach kulinarnych prowincji Hebei zaś Szantung. Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz kluski. Restauracja Chińska Poznań dania spośród ryżu należą aż do rzadkości. Gigantyczny wpływ na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości Mongołowie, wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie natomiast smażone.
kantońska - kuchnia południowych Chin (okolic Kantonu zaś Hongkongu), w największym stopniu znana na Zachodzie, używająca głównie ryżu zaś drobno posiekanych składników szybko smażonych na woku. W morskich regionach Chin dominują potrawy spośród ryb tudzież owoców morza.
szanghajska - kuchnia wschodnich Chin (miasta Szanghaj, Suzhou, Hangzhou i Nankin, charakteryzująca się słodkim smakiem (brązowy węglowodan dodaje się cyklicznie do dań mięsnych). Słynie z ryb natomiast owoców morza.
syczuańska - sztuka kulinarna Chin zachodnich, oparta na wołowinie, ogromnie pikantna. Słynie spośród potraw wędzonych.
hunańska - kuchnia regionów centralnych, położonych nieopodal rzeki Jangcy, ryżowego zagłębia Chin. Nader pikantna.
fukieńska - kuchnia południowo-wschodnich Chin, znanych spośród najlepszego sosu sojowego, pierożków tudzież wielkiej różnorodności zup
sinciang - sztuka kulinarna północno-zachodnich Chin, w największym stopniu odmienna, w której widoczne są wpływy Azji Środkowej. Nie ma w ową stronę ryżu, wobec tego używane są różne zboża. W niektórych regionach tej części kraju dominuje mahometanizm, nie je się tam zatem popularnej na południu wieprzowiny. Stosuje się gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.
nyonya - gatunek kuchni chińskiej spotykana w Malezji tudzież Singapurze, będąca skrzyżowaniem upodobań chińskich zaś malajskich[1]
chaozhou - kuchnia regionu Chaoshan w prowincji Guangdong, słynąca z owoców morza a delikatnych, wykwintnych dań




Dodaj Tag