Wszystko o przyprawach i ziołach

W Kulinaria
0

W naszym kraju jest mnóstwo potraw, które są znane na całym świecie. Między innymi powiemy o bigosie. Ale tak samo znamy na przykład pierogi z grzybami. Nie przystoi nie wspomnieć o barszczu czerwonym czy barszczu białym. O wyjątkowym smaku wymienionych potraw decydują nie tylko przepisy podawane z matki na córkę, ale też zastosowane przyprawy i zioła. Dla przykładu używana na co dzień i doskonale wszystkim znana zielona pietruszka. Pietruszka jest nie dość smaczna ale również niezwykle zdrowa. Każdego dnia winny sięgać po pietruszkę przede wszystkim osoby u których postawiono diagnozę niedokrwistości. Nad to pietruszka posiada dużo witaminy C. Możemy ją stosować do wszelkich surówek, kanapek, serka. Trzeba zauważyć, iż nie tylko rodowita kuchnia ma swoje wyjątkowe dania. Dla przykładu kuchnia chińska. Kto z nas nie wymieni chociaż kilku dań pochodzących z Chin. Mamy w Polsce wiele restauracji serwujących azjatyckie jedzenie. Jak wiemy największą rolę w kuchni chińskiej ma ryż. Wiele potraw opiera się na ryżu. Ale bardzo istotne w gotowaniu są przyprawy. Bardzo powszechną przyprawą odkrytą w Chinach jest aromatyczny i niezwykle zdrowy i ceniony imbir. Ma on doskonały wpływ na procesy trawienne, ale również posiada wartościowe pierwiastki, na przykład fosfor. Poleca się go w szczególności paniom w ciąży. Imbir daje daniom specyficznego smaku.




Dodaj Tag