Sprzęt dla nowej pizzerii

W RTv agd
0

Prowadzenie pizzerii, baru czy pubu wymaga pewnych predyspozycji, ale i umiejętności przewidywania. Należy wszak dogłębnie przemyśleć czy w wybranym przez nas miejscu restauracja "wypali", czy serwowane potrawy trafią w gusta jak największej rzeszy konsumentów oraz czy pracownicy, których zaangażowaliśmy sprawdzą się w codziennej praktyce. Niemało tych przypuszczeń...

Wydaje się, że niezmiernie istotną sprawą są odpowiednio dobrani pracownicy, którzy nie dość, że powinni budować zgrany zespół, to w dodatku muszą być fachowcami w swoich domenach. Tylko wtedy restaurator będzie mógł się skupić na rządzeniu restauracją a nie na nieustannym pilnowaniu swoich podwładnych. Jeżeli jednak trafią mu się kiepscy specjaliści, to będzie musiał zacząć od zasadniczego szkolenia z porządkowania urządzeń. Należy wszak uprzytomnić kadrze, że prawidłowa pielęgnacja sprzętów spowoduje, iż sklep gastronomiczny będzie można odwiedzać bardzo okazjonalnie. Jest to dość fundamentalne, skoro zapewnia zaoszczędzenie znacznej ilości pieniędzy.

Niezwykle ważne jest codzienne i dokładne oczyszczanie wszystkich urządzeń. Sporo z nich jest obsługiwanych przez zmywarki gastronomiczne, nie mniej jednak część trzeba czyścić własnoręcznie (np. stoły witryny nastawne chłodnicze sałatkowe czy piece konwekcyjno – parowe). Powinno się uprzytomnić wszystkim pracobiorcom, że tylko staranne i precyzyjne oczyszczanie urządzeń powoduje, iż urządzenia nie ulegają zbyt szybkiej eksploatacji. W efekcie nie dochodzi do nadmiernie szybkiego marnienia sprzętów, co ma z kolei wpływ na mniejsze koszty funkcjonowania restauracji lub baru.

Niezależnie od zwrócenia uwagi na sposób oczyszczania i konieczność robienia tego regularnie i stale, istotne jest również przeszkolenie personelu z obsługi niektórych urządzeń. O ile sztućce Amefa dla gastronomii są znane większości pracowników, to jednak nie każdy z nich musi już posiadać wiedzę w jaki sposób poprawnie obsługiwać kostkarki gastronomiczne do lodu. Mając na uwadze zarówno bezpieczeństwo pracowników, jak i poprawne funkcjonowanie urządzeń gastronomicznych naprawdę należałoby uzmysłowić podwładnym nieco głównych zasad obsługi urządzeń gastronomicznych. O ile nie wymagają tego termosy cateringowe stalowe Hendi / Stalgast / Tom-Gast, o tyle może to być istotne w przypadku kostkarek lub pieców konwekcyjno – parowych. Te ostatnie mogą stanowić olbrzymie zagrożenie dla osób niewtajemniczonych w ich obsługę, w związku z czym każdy restaurator powinien zadbać o to, by jego pracownicy nie tylko przeczytali instrukcję obsługi, ale aby również nauczyli się jak korzystać z danego urządzenia i jakie środki ostrożności zachować.




Dodaj Tag