Nagrody Marszałka województwa Mazowieckiego

W Regionalne
0

Tadeusz Fabisiak z Płock – przez powyżej 29 lat społecznie pełnił funkcję przewodniczącego Zarządu Związku Emerytów, Rencistów tudzież Inwalidów w Płocku. Więcej znajdziesz na Mazowiecki portal informacyjny Głos Mazowsza. Był dodatkowo przewodniczącym Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Emerytów, Rencistów natomiast Inwalidów. Przez do licha i trochę lat aktywnie działał na temat poprawy warunków życia emerytów, rencistów zaś inwalidów. Był organizatorem oraz współorganizatorem imprez kulturalnych tworzonych spośród myślą o nich, m.in.: corocznych Przeglądów Zespołów Artystycznych Klubów Seniora w Płocku, obchodów „Dnia Seniora”, spotkań opłatkowych natomiast pikników integracyjnych. Z powodu jego staraniom na terenie Ogrodu Działkowego im. Tadeusza Kościuszki w Płocku zorganizowane zostały wakacje dla ludzi starszych, samotnych oraz niepełnosprawnych, którzy ze względu na podeszły wiek, postać zdrowia oraz niskie emerytury nie mogą odjechać na drugi wypoczynek.
Koło Gospodyń Wiejskich w Podcierniu (gm. Cegłów) – zostało założone w 1960 r. Jego przewodniczącą nieustająco jest Anna Kołtuniak. Na początku działalności kobiety uczestniczyły w kursach kroju i szycia, gotowania a pieczenia, wzajemnie wspierały się w prowadzeniu gospodarstw domowych oraz pielęgnowały starą polską tradycję. W latach 70. założyły pierwszą wypożyczalnię naczyń, i dalej plus kompleks wiejski. Na początku lat 90. założyły kabaret tudzież występując w różnych miejscowościach zbierały kieszeń na odbudowę zabytkowego kościoła w Kuflewie. Do dziś bawią widzowie w toku różnych okazji, organizują dodatkowo liczne występy artystyczne np. widowiska bożonarodzeniowe tudzież wielkanocne, wystawy swoich prac rękodzielniczych, pielęgnują zwyczaje oraz obrzędy ludowe. Specjalizują się w haftach oraz regionalnej kuchni.
Uczestniczą w różnego rodzaju festiwalach, przeglądach, zlotach itp. Zdobyły bez liku nagród zaś odznaczeń m.in.: laur w kategorii zespoły obrzędowe natomiast I pozycja i statuetkę Boryny za potrawy w ciągu Ogólnopolskiego Festiwalu „Biesiada Węgrowska”. Mają obfity udział w popularyzację potrawy zwanej sójką mazowiecką. W 2001 r. Anna Kołtuniak uzyskała za nią „oskara kulinarnego” w ogólnopolskim konkursie „Kulinarne Dziedzictwo”, oraz w 2009 r. doprowadziła aż do wpisu potrawy na listę produktów tradycyjnych.




Dodaj Tag